UPPLEV DALSLAND

Dalsland ligger i norra hörnet av Västsverige. 

Med Norge och Bohuslän som grannar i väst och Vänern – Sveriges största insjö – i öst.
Åker du bil från Göteborg eller Oslo befinner du dig mitt i den avkopplande naturen på mindre än två timmar. 

Den Dalsländska naturen är mycket varierad, med allt från fjäll och sagoskogar till slättmarker, kust och otaliga sjöar, samt ett rikt djurliv.

Det var förmodligen det som fick Prins Eugen, i slutet av 1800-talet, att beskriva Dalsland som ett Sverige i miniatyr. I Dalsland har du ett gigantiskt urval av natursköna besöksmål att välja bland.

Här har vi sammanställt några pärlor som ni inte får missa.
Åmåls Bluesfest

Åmåls Blues Fest bjuder på högkvalitativ musik i flera dagar. Det pulserar av musik överallt. På gator, torg, caféer, restauranger och i Bluesterminalen.

Läs mer
Åmåls Stadshotell & Bakfickan

Åmåls Stadshotell ligger mitt i pittoreska Åmål, vid Åmålsån och grönområden, i gränsen mellan den gamla unika trästaden och det moderna Åmål med shopping, restauranger, caféer och bibliotek.

Läs mer
Åmålstravet

Åmålstravet är en travbana i Åmål i Västra Götalands län. Travbanan invigdes 1953 och mäter 800 meter runt om. Åmålstravets upplopp är det absolut kortaste i landet på endast 105 meter.

Läs mer
Ateljé Kerstin Ljungqvist

Kerstins Ateljé & Butik ligger i ett tidigare församlingshem med vackra fönster och takmålningar. Huset huserar både butik och arbetsplats där det gamla köket är målat som ett 1700-talsapotek. I butiken säljer Kerstin bilder, kort och presenter.

Läs mer
Baldersnäs Herrgård

Här blandas  charmen från sekelskiftet med dagens standard så att du kan njuta av din vistelse till fullo. Här finns gott om plats för avkoppling och inspiration.

Läs mer
Camp Dalsland

Camp Dalsland är en ideell förening som arrangerar olika outdoor-utmaningar i Dalsland. Det största evenemanget är Dalsland Kanotmaraton+ (DKM+) och det är ett av världens största kanotlopp som årligen lockar deltagare från över 19 olika länder. DKM+ startade 2004 och anordnas sedan dess den andra lördagen i augusti varje år.

Läs mer
Dalsland Center

I våra lokaler vid kanten av Dalslands kanal hittar du turistbyrå, utställningar, musik och konferensmöjligheter.

Läs mer
Dalsland Moose Ranch

Vi hälsar er välkomna till Dalslands Moose Ranch i Dals-Ed och till en alldeles speciell upplevelse. I vårt 10 ha stora älgpark strövar 6 tama älgar i skogsterräng med gott om skydd, mat och vatten och lever som älgar brukar. Kom riktigt nära dessa mäktiga djur och få ett minnesvärt besök här hos oss.

Läs mer
Dalslands Aktiviteter

Hjärtligt välkomna till Dalslands Aktiviteter som är en av norra Europas största anläggningar när det gäller upplevelser och äventyr ute i skog och mark.

Läs mer
Dalslands Camping

Dalslands Camping ligger väldigt vackert mellan sjöarna Lelången och Ärtingen – mitt i det stora sjösystem som kallas Dalslands Kanal.

Läs mer
Dalslands Gästgiveri

Här på Dalslands Gästgiveri kan vi erbjuda allt från enklare rätter och fika till en alldeles fantastisk meny komponerad för att falla just dig i smaken. Vi har möjlighet att ta emot sällskap på ca 80 personer i vår stora matsal och ca 45 personer i den lite mindre.

Läs mer
Dalslands Glashytta

Bruks & Konstglas, Keramik & Smide, Presenter & Souvenirer, Glass & Godis, Fiskekort, Campingkort, kanotuthyrning, m,m.

Läs mer
Dalslands Kanal AB

Dalslands Kanal har stugor att hyra ut.

Läs mer
Dalslands Konstmuseum

Uppe på en höjd med fantastisk utsikt över sjön Spången ligger Dalslands konstmuseum.Den långa röda museibyggnaden smälter väl in i den gamla bruksmiljön i Upperud. Museibyggnaden formgavs efter ekologiskt koncept av arkitekt Kjell Bandgren, Husbyggets arkitekter i Fengersfors.

Läs mer
Dalslands Konstmuseum

Uppe på en höjd med fantastisk utsikt över sjön Spången ligger Dalslands konstmuseum. Den långa röda museibyggnaden smälter väl in i den gamla bruksmiljön i Upperud.

Läs mer
Dalslands Resor

Låt oss arrangera din semester eller konferens! Välkommen till Dalslandsresor och Dalsland, det lilla landskapet med de stora upplevelserna.

Läs mer
DVVJ

DVVJ, Dal- Västra Värmlands Järnväg. Eller De Vackra Vyernas Järnväg som den också kallas och det med all rätt. DVVJ driver persontrafik med tåg samt dressinuthyrning.

Läs mer
First Hotell Bengtsfors

First Hotel Bengtsfors ligger centralt i Bengtsfors i hjärtat av Dalsland. Närheten till naturen gör att du kan ägna dig åt aktiviteter som paddling, fiske och vandring i de vackra omgivningarna.

Läs mer
Forsbacka Golfklubb

Forsbacka Golfklubb är en medlemsstyrd, ideell idrottsförening, bildad 1969. Banan som stod färdig 1971, är en naturskön skogs- och parkbana ritad av Nils Sköld.

Läs mer
Forsbacka Golfrestaurang

På Forsbacka golfrestaurang serveras hotellfrukost, lunch, á la carte samt två- eller trerättersmiddag med tillhörande dryckespaket för bokade gäster.Du kan även köpa smörgåsar och hembakt fika i cafét.

Läs mer
Gammelgården Vandrarhem STF

Bo i ett friluftsmuseum. De vackra gamla husen som utgör STF Bengtsfors Vandrarhem är en del av Gammelgårdens hembygdsmuseum. Här vaknar du upp till milsvid utsikt och närhet till fina fiske- och kanotvatten.

Läs mer
Gammelgårdens Friluftsmuseum

Gammelgården är ett perfekt utflyktsmål. Du vandrar fritt på vårt friluftsmuseum bland alla våra gamla hus. Du lär dig hur de levde förr i tiden. Välkommen!

Läs mer
Glupsk på Dalsland

Festivalen med en hejdlös blandning av mat, måltider, musik, konst och kultur på Fengersfors Bruk utanför Åmål.  GLUPSK på Dalsland har gjort succé genom att på ett nytt och kreativt sätt synliggöra den lokalproducerade maten, konsten och konsthantverket i Dalsland.

Läs mer
Håfveruds Brasseri

Håfveruds Brasseri förädlar varje vecka ett spännande färskrökt sortiment av Sik, Makrill, Röding, Regnbåge, Lax, Sill mm. Kallrökt, Varmrökt, Gravrökt -Herrgårdslax.

Läs mer
Halmens Hus

Halmens Hus ligger på Majberget i utkanten av Bengtsfors med en fantastisk utsikt över skogar och sjöar. Här kan du året runt se vår basutställning som berättar om hur halm använts i olika kulturer under lång tid och berättelsen om varför halmen fått så stor betydelse just i Dalsland.

Läs mer
Hamrane Bak & Kaffestuga

Välkommen till Hamrane Bak & Kaffestuga. Här serveras klengås som det gjordes förr i denna delen av Dalsland. Vi gräddar brödkakor i vår gamla vedeldade ugn och serverar det sedan med smör och riven ost.

Läs mer
Håveruds Hotell

Upplev Dalsland från sin bästa sida, med dess fantastiska natur inpå knutarna. Vårt mysiga hotell erbjuder lugn och harmoni med utsikt över den vackra Upperudshöljen.

Läs mer
Håveruds vandrarhem STF

Bo i hjärtat av Dalsland. Vandrarhemmet i Håverud är vackert beläget i samma hus som Kanalmuseet, alldeles vid Dalslands Kanal och den kända akvedukten.

Läs mer
Hotell Dalsland

Våra gäster bor i stora terrasslägenheter med utsikt mot sjön Lilla Le.Lägenheterna ligger i direkt anslutning till huvudbyggnaden, som rymmer reception, restauranger, barer och konferenslokaler.

Läs mer
Jägmästarflygeln

Alldeles intill Forsbackas 18:e green och ett stenkast från 1:a tee ligger Forsbacka Gårds gamla huvudbyggnad från 1747. Byggnaden, som är unik för sin tidsepok, utgör idag Hotell Jägmästarflygeln.

Läs mer
Kanalmuseet

Kanalmuseet har funnits i snart 50 år och belyser Dalslands kanals historia. Utställningen är byggd kring miljöer och visar samlingar från gångna tider då bygden sjöd av aktiviteter vid järnbruk, sågverk, skeppsvarv, valskvarn, tegelbruk och massa- och pappersbruk.

Läs mer
Kanalvillan

Kanalvillan ligger mycket idylliskt vid Laxsjöns sydspets i direkt anslutning till Dalslands kanal. Den byggdes på 1860-talet och har tidigare varit tjänstebostad åt kanaldirektörer men har nu blivit ombonat pensionat och vandrarhem.

Läs mer
Konstvandring i Dalsland

Att konstvandra i Dalsland kan också vara att träffa bekanta, att köpa en lott om man vill och kanske ta sig vidare med ett inköp placerat i baksätet. Säkert är att en eller flera dagar på tur mellan ateljéer och verkstäder i Dalsland ger fina upplevelser av både konst och rik natur.

Läs mer
Laxsjöns Camping & Friluftsgård

Här på friluftsgården erbjuder vi camping och boende, kurs och konferenslokaler, belyst fotbollsplan, kanoter, båtar, minigolf, jättestudsmattor, bad, fiske m.m.

Läs mer
Nordiska Tomtemuseet

Sten Torstensson och Patrik Stridh har tillsammans samlat gamla tomtar i många år. De bästa av denna samling visas nu på Nordiska Tomtemuseet som är inrymnt i det gamla bryggeriet som byggdes 1908.

Läs mer
Nordiska Tomtemuseet
Läs mer
NOT QUITE

I hjärtat av den rara bruksorten Fengersfors i norra Dalsland pågår sedan 2002 förverkligandet av ett levande kulturcentrum. Här har konstnärer och hantverkare av skilda slag sina ateljéer och verkstäder.

Läs mer
Not Quite Café & Bistro

I den gamla smedjan på Fengersfors bruk huserar numera en blandning av restaurang och café, helt enkelt vad man i Frankrike brukar kalla för en bistro.

Läs mer
Odéon Bio & Teater

Efter en trevlig dag ombord på kanalbåten så passar det perfekt med en film på en mysig biograf.

Läs mer
Örnäs Camping

Med vacker utsikt över Vänern hälsar Örnäs Camping dig välkommen till Åmål - året runt. Campingen har 75 campingplatser och 29 stugor för uthyrning med gångavstånd till den vackra stadskärnan.

Läs mer
Örtagården

Örtagården i Brunnsparken anlades 1986–1987. Här finns omkring 300 olika växter,   en geologisk avdelning, en visningsbikupa och en stor damm. Allt till minne av rektor Johannes Henriksson (1853–1935) som på sin tid var en av landets auktoriteter på ämnet medicinalväxter. Örtagården är alltid öppen; dygnet runt, hela växtsäsongen.Inträdet är fritt. Varmt välkommen!

Läs mer
Ragnerudssjöns Camping och Stugby

När du är omgiven av saker att göra är det lätt att koppla av. På Ragnerudssjöns Camping och Stugby hittar du den perfekta balansen mellan aktivitet och vila, äventyr och varsamhet.

Läs mer
Rosellmagasinet

Restaurang Rosellmagasinet är ett gammalt magasin vilket anses som Bengtsfors äldsta byggnad. Restaurangen öppnades sommaren 1998 och för närvarande finns 40 platser inomhus i det gamla och ombonade magasinet.

Läs mer
Roynes Sjömagasin

Sjömagasinet byggdes 1860 och användes för förvaring och verkstad för lokala fiskebåtar. När vi köpte byggnaden var den i dåligt skick. Men vi såg potential i lokalen, speciellt sjöläget. 3 år senare stod bygget klart och vi öppnade portarna till det nya Sjömagasinet, även känt som Roynes Magasin, Hotell & Restaurang.

Läs mer
Silverlake

Silverlake är ett aktivitetsföretag som driver kanotuthyrning, lägergård och hotell. Silverlake har allt för en lyckad vistelse i Bengtsfors

Läs mer
Skålleruds Gård

Skålleruds Gård Rum & Frukost, Familjehotell och Restaurang ligger mittemot Sveriges mest kända traditionellt byggda träkyrka, Skålleruds Kyrka, och sjön Nären i Dalsland.

Läs mer
Skålleruds gård

Skålleruds Gård ligger bara 100 meter från sjön Nären. Här erbjuds gratis Wi-Fi, en möblerad gemensam terrass och rymliga rum med egna badrum. Till centrala Mellerud är det 12 km. Alla rum på Skålleruds Gård har en sitthörna, en garderob och ett badrum med dusch. Vissa har också en egen balkong.

Läs mer
Steneby Grytan
Läs mer
The Visitor Stugby

Vår anläggning kan erbjuda boende för alla smaker och tillfällen. Vi har ca 80 bäddar fördelat på stugor o rum. I de flesta av våra boenden är husdjur välkomna. Stugorna som färdigställdes 2011 o 2014 ligger med en fantastisk utsikt över kanalområdet o Upperudshöljen.

Läs mer
Upperud 9:9

På Upperud 9:9 bor du i de gamla silofacken med väggar av liggande plank. Rummen är fint infogade i gamla strukturer och modernt utrustade, men det kan fortfarande finnas ett vetekorn eller två i springorna.

Läs mer
Villa Örnäs

Vi erbjuder Er personligt, bekvämt och naturnära boende, endast 5min från centrala Åmål. Boendet präglas av personligt bemötande i en småskalig och hemtrevlig miljö.

Läs mer
Villa Smile B&B

Hos oss bor du i nyrenoverade rum med utsikt över sjön. Familjär atmosfär och god frukost. Njut av de långa svenska sommarnätter på vår solterrass. Sjön och badområdet ligger nära. Från oss startar du nya äventyr varje dag. Eller bara slappna av och njut av naturen

Läs mer
Vita huset vid Stora Le

I Vita huset bor du bekvämt i våra ljusa, fräscha och rymliga rum. Rummen går enkelt att komplettera med extrasängar vilket gör att de fungerar för såväl ensamresenären som barnfamiljen. Vita huset ligger vid Stora Le i Nössemark.

Läs mer
Vita Sandars Camping

Välkommen till SweCamp Vita Sandar, Mellerud. Vi tillhör Swecamp, Sveriges största kedja för camping och Utomhusupplevelser. Tillsammans med 12 andra högklassiga anläggningar skall vi inspirera till fler Utomhusupplevelser – året om!

Läs mer

Redo att boka resa?

Njut av en avslappnande dag på Dalslands Kanal tillsammans med oss på Storholmen och Dalslandia.

Om du vill veta mer är du alltid välkommen att kontakta oss.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram